Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Płynna wzmocniona

26.11.2024

Stosowana w ostrych nieżytach żołądka i jelit,w rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych układy pokarmowego, przewlekłych chorobach jamy ustnej i przełyku. Po krwawieniu z przewodu pokarmowego.

Podaje się 4-5 posiłków, wszystkie produkty należy ugotować i rozdrobnić do postaci płynnej. Potrawy można wzbogacać żółtkiem, miodem naturalnym, jajkiem, mięsem, ziemniakami, mlekiem w proszku, śmietanką (coraz częściej podaje się zbilansowane diety przemysłowe). Nie stosować ostrych przypraw.

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.

Energia2000-2400 kcal/ dobę
Białka25-50g/1000 kcal
Tłuszcze22-33g/1000 kcal,
w tym nasycone kwasy tłuszczowe<11g/1000 kcal
Węglowodany113-163g/ 1000 kcal 
w tym cukry(mono- disacharydy)< 25g/ 1000 kcal
Błonnik15g/1000 kcal
Sód≤ 2000 mg/ dobę
Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii