Stosowana w ostrych nieżytach żołądka i jelit,w rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych układy pokarmowego, przewlekłych chorobach jamy ustnej i przełyku. Po krwawieniu z przewodu pokarmowego.
Podaje się 4-5 posiłków, wszystkie produkty należy ugotować i rozdrobnić do postaci płynnej. Potrawy można wzbogacać żółtkiem, miodem naturalnym, jajkiem, mięsem, ziemniakami, mlekiem w proszku, śmietanką (coraz częściej podaje się zbilansowane diety przemysłowe). Nie stosować ostrych przypraw.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 25-50g/1000 kcal |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 113-163g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 15g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |