Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Bogatobiałkowa

26.11.2024

Dieta stosowana jest u osób:  chorych na nowotwory, przy  rozległych oparzeniach, zranieniach, dla rekonwalescentów po przebytych chorobach,  wyniszczonych

Dieta jest modyfikacją diety łatwostrawnej,  polega na zwiększeniu białka 2g / kg masy ciała tj. 100-120g /dobę, w skrajnych przypadkach do 3g /kg masy ciała  tj. do 150g / dobę, 2/3  białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych.

Nie zaleca się smażenia, tłustych potraw, ograniczyć ostre przyprawy, które można zastąpić ziołami.

Mięso wybierać chude bez przerostów tłuszczu, pieczywo pszenne, suchary, warzywa i owoce dojrzałe bez skóry, mleko i przetwory mleczne o znormalizowanej zawartości tłuszcz, zupy- sosy zaprawiane śmietaną lub mlekiem.

Aby zwiększyć ilość białka można stosować mleko w proszku, białko jaja kurzego jako dodatek do potraw, desery można wzbogacić serkiem homogenizowanym.

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.

Energia2000-2400 kcal/ dobę
Białka100/150g/ dobę
Tłuszcze22-33g/1000 kcal,
w tym nasycone kwasy tłuszczowe<11g/1000 kcal
Węglowodany125-138g/ 1000 kcal 
w tym cukry(mono- disacharydy)< 25g/ 1000 kcal
Błonnik15g/1000 kcal
Sód≤ 2000 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii