Dieta stosowana jest u osób: chorych na nowotwory, przy rozległych oparzeniach, zranieniach, dla rekonwalescentów po przebytych chorobach, wyniszczonych
Dieta jest modyfikacją diety łatwostrawnej, polega na zwiększeniu białka 2g / kg masy ciała tj. 100-120g /dobę, w skrajnych przypadkach do 3g /kg masy ciała tj. do 150g / dobę, 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych.
Nie zaleca się smażenia, tłustych potraw, ograniczyć ostre przyprawy, które można zastąpić ziołami.
Mięso wybierać chude bez przerostów tłuszczu, pieczywo pszenne, suchary, warzywa i owoce dojrzałe bez skóry, mleko i przetwory mleczne o znormalizowanej zawartości tłuszcz, zupy- sosy zaprawiane śmietaną lub mlekiem.
Aby zwiększyć ilość białka można stosować mleko w proszku, białko jaja kurzego jako dodatek do potraw, desery można wzbogacić serkiem homogenizowanym.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 100/150g/ dobę |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 125-138g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 15g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.