Stosowana u pacjentów ze zdiagnozowaną nietolerancją lub alergią na dany składnik , w niektórych jednostkach chorobowych wyklucza się wybrany produkt/grupę produktów jak i również ze względów religijnych, światopoglądowych wyklucza się spożycie określonych produktów. Dieta jest modyfikacją diet podstawowej. Wartości energetyczne i odżywcze dostosowane do masy ciała jak i wieku. Powinna się opierać na produktach i potrawach świeżych, posiłki podawane 3-5 razy dziennie.
Produkty mleczne i przetwory w tym napoje fermentowane powinny być podawane co najmniej 2 raz dziennie chyba że wyklucza ją alergia wtedy podaje się produkty bez laktozowe bądź produkty mleczne roślinne.
Warzywa i owoce do każdego posiłku (dziennie 400g) najlepiej podawana w formie surowej, jeśli występuje alergia na który kol wiek produkt należy wykluczyć z diety.
Produkty zbożowe jeśli są dobrze tolerowane są źródłem węglowodanów, można je zastąpić pieczywem bezglutenowym, (ryżowym, kukurydzianym, gryczanym).
Tłuszcze zwierzęce w ograniczonych ilościach lub całkowicie wykluczone jeśli jest takie zalecenie.
W dniu należy zapewnić dostarczenie co najmniej jednej porcji produktów z grup mięsa/ jaja/ strączki chyba że występuje alergia wtedy należy wyeliminować daną grupę produktów lub produkt z danej grupy.
Przy diecie eliminacyjnej bardzo ważne jest czytanie etykiety wszystkich produktów, które są dostępne na rynku gdyż mogą zawierać składnik alergizujący. Przez co należy unikać produktów i potraw gotowych tzw. wysoko przetworzonych.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Energia | Wiek dziecka | Wartości |
24-36 miesięcy | 1000 kcal | |
4-9 lat | 1400-1800 kcal | |
10-18 lat | 1800-2400kcal | |
Białka | 24-36 miesięcy | <10% energii |
4-9 lat | <10% energii | |
10-18 lat | <10% energii | |
Tłuszcze ogółem: | 24-36 miesięcy | 35-40% energii |
4-9 lat | 20-35% energii | |
10-18 lat | 20-35% energii | |
W tyn nasycone kw. tłuszczowe | Nie więcej niż 10% energii | |
Węglowodany ogółem: | 24-36 miesięcy | 45-65% energii |
4-9 lat | 45-65% energii | |
10-18 lat | 45-65% energii | |
W tym cukry | 24-36 miesięcy | 5-10%% energii |
4-9 lat | 5-10%% energii | |
10-18 lat | 5-10%% energii | |
Błonnik | 24-36 miesięcy | 10g/dobę |
4-9 lat | 14-16g/dobę | |
10-18 lat | 19-21g/ dobę | |
Sód | 24-36 miesięcy | 750mg/ dobę |
4-9 lat | 1000-1200 mg/ dobę | |
10-18 lat | 1300-1500 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.