Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu dla dzieci i młodzieży

26.11.2024

Dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia według zaleceń lekarza.

Stanowi modyfikację diety łatwostrawnej z ograniczeniem potraw smażonych, tłustych, warzyw wzdymających (cebula, kapusta, warzywa strączkowe) oraz produktów bogato błonnikowych (razowe pieczywo, pieczywo z ziarnami). Stosować mięsa –  wędliny chude bez widocznego tłuszczu, warzywa jak i owoce dojrzałe, pieczywo jasne ewentualnie pieczywo pszenne graham.

W większości potraw stosuje się  gotowanie  na parze lub w wodzie, można stosować duszenie bez wcześniejszego obsmażania i pieczenie w foli. Należy wykluczyć ostre przyprawy, które można zastąpić ziołami.

Poza zasadami obowiązującymi w diecie łatwostrawnej dodatkowo ogranicza się tłuszcze. Należy unikać tłustego mleka i jego przetworów, wędlin wieprzowych, tłustych mięs, zwykłe tłuszcze do smarowania pieczywa wybierać te z obniżoną zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.

Dieta dla pacjentów wymagających ochrony wątroby i trzustki poprzez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej, w chorobach: w przewlekłym zapaleniu wątroby, marskość wątroby, w przewlekłym zapaleniu trzustki, w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej , we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby, po zabiegu na jelicie cienkim i grubym.

EnergiaWiek dzieckaWartości
24-36 miesięcy1000 kcal
4-9 lat1400-1800 kcal
10-18 lat1800-2400kcal
Białka24-36 miesięcy10-20% energii
4-9 lat10-20% energii
10-18 lat10-20% energii
Tłuszcze ogółem:24-36 miesięcy<20% energii
4-9 lat<20% energii
10-18 lat<20% energii
W tyn nasycone kw. tłuszczowe Nie więcej niż 10% energii
Węglowodany ogółem:24-36 miesięcy60-70% energii
4-9 lat60-70% energii
10-18 lat60-70% energii
W tym cukry24-36 miesięcy5-10%% energii
4-9 lat5-10%% energii
10-18 lat5-10%% energii
Błonnik  24-36 miesięcy10g/dobę
4-9 lat14-16g/dobę
10-18 lat19-21g/ dobę
Sód  24-36 miesięcy750mg/ dobę
4-9 lat1000-1200 mg/ dobę
10-18 lat1300-1500 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii