Stanowi modyfikację diety podstawowej z ograniczeniem potraw smażonych, tłustych, warzyw wzdymających (cebula, kapusta, warzywa strączkowe) oraz produktów bogato błonnikowych (razowe pieczywo, pieczywo z ziarnami). Stosować mięsa – wędliny chude bez widocznego tłuszczu, warzywa jak i owoce dojrzałe, pieczywo jasne ewentualnie pieczywo pszenne graham.
W większości potraw stosuje się gotowanie na parze lub w wodzie, można stosować duszenie bez wcześniejszego obsmażania i pieczenie w foli. Należy wykluczyć ostre przyprawy, które można zastąpić ziołami.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Wskazaniem do stosowanie diety u pacjentów ze schorzeniami :
w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, układu pokarmowego,w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką, w okresach rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, w nowotworach przewodu pokarmowego, w zaburzeniu krążenia płucnego, w zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym, dla chorych długo leżących, gdy dochodzi do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, dla osób w podeszłym wieku.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 75-80g |
Tłuszcze | 45g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 275g |
w tym cukry | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 25g |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.