Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Niskobiałkowa

26.11.2024

Celem diety jest ograniczenie produktów przemiany białka i oszczędzanie organów odpowiedzialnych za ich przemiany i ich wydalanie (głównie wątroby i nerek).

Stosowana w ostrej i przewlekłej (niewyrównanej) niewydolności nerek, śpiączce wątrobowej.

Ustalana w/g indywidualnych wskazań lekarza.

W diecie stosuje się pieczywo niskobiałkowe, tłuszcze nie wymagają ograniczenia ( w chorobach nerek) jednak należy stosować tłuszcze roślinne i z ryb tak aby poziom cholesterolu we krwi  nie wzrastał. Głównym źródłem są węglowodany z produktów zbożowych zaś przy chorobach wątroby należy zmniejszyć spożycie tłuszczu i zastąpić większą ilością węglowodanów (wtedy dieta jest wysoko węglowodanowa). Przy chorobach nerek płyny są ograniczone i ich ilość ustalane jest indywidualnie.

W diecie należy ograniczyć sól do minimum  ( nie dosalać potraw), aby polepszyć smak można potrawy zakwaszać i doprawiać ziół. Powinno się wykluczyć zupy ze względu na ograniczone płyny. Warzywa i ziemniaki gotować w dużej ilości wody tak aby wypłukać potas.

Energia25-35kcal/ kg należnej masy ciała
Białka08-1g/kg należnej masy ciała
Tłuszcze27,8-38,9g/1000 kcal
w tym nasycone kwasy tłuszczowe <7,8g/1000 kcal
Węglowodany125-150g/ 1000 kcal 
w tym cukry(mono- disacharydy)< 25g/ 1000 kcal
Błonnik15g/1000 kcal
Sód≤ 2000 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii