Zalecana w profilaktyce i leczeniu hiperlipidemii i miażdżycy naczyń krwionośnych, w profilaktyce niedokrwistości serca.
Stanowi modyfikację diety łatwostrawnej z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych NKT.
W większości potraw stosuje się gotowanie na parze lub w wodzie, można stosować duszenie bez wcześniejszego obsmażania i pieczenie w foli, wykluczeniem są potrawy smażone, tłuszcze zwierzęce. Należy ograniczyć ostre przyprawy, które można zastąpić ziołami.
Unikać tłustego mleka i jego przetworów, jajka stosować same białka, tłustych ryb, wędlin wieprzowych, tłustych mięs, najlepiej spożywać mięsa i wędliny drobiowe (bez skóry), zwykłe tłuszcze do smarowania pieczywa zastąpić tymi z obniżoną zawartością tłuszczu i to w ograniczonych ilościach, stosować oleje roślinne, warzywa jak i owoce dojrzałe w postaci surówek i dodatków do pieczywa do każdego posiłku, pieczywo pełnoziarniste – grahamy.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Poza kontrolowaną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w diecie ogranicza się cukry proste .
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 25-50g/1000 kcal |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <7,8g/1000 kcal |
Węglowodany | 113-163g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 15g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.