Stosowana w chorobach jamy ustnej i przełyku.
W pierwszych dobach po zabiegach operacyjnych. Może być podawana przez stomię lub zgłębnik .
Podawana jest zwykle 1-2 dni, tak aby nie doprowadzić do niedoborów. Stosuje się wodę niegazowaną, napary ziołowe, słabe herbata, jeśli lekarz zleci można dodać odrobinę cukru lub soku owocowego.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 25-50g/1000 kcal |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 113-163g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 15g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.