Dla pacjentów nie wymagających specjalnych zaleceń.
W oparciu o wszystkie produkty spożywcze i potrawy oraz wszelkie techniki kulinarne :
potrawy smażone, pieczone, duszone, gotowanie, surówki, sałatki, pieczywo mieszane bez ograniczeń, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia.
Dieta powinna być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce spożywane codziennie w postaci surowej jak i gotowanej.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 75-80g |
Tłuszcze | 65-75g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 275g |
w tym cukry | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 30-40g |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.