Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Ubogoenergetyczna

26.11.2024

Odmiana diety bogatoresztkowej, o deficytowej wartości kalorycznej tak, by ujemny bilans energetyczny uruchamiał rezerwy tłuszczowe organizmu.

W diecie należy unikać ciężkostrawnych potraw , tłustych dań, produktów z widocznym tłuszczem. Do posiłków spożywać warzywa najlepiej w postaci surówek i porcji warzyw jako dodatek, owoce dojrzałe gatunki mniej słodkie. Wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszcz, unikać tłuszczy zwierzęcych. Pieczywo mieszane najlepiej pełnoziarniste – graham.

Unikać smażenia, duszenia w tradycyjny sposób, wybierać gotowanie i duszenie bez wcześniejszego obsmażania

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.

Dla chorych z otyłością lub nadwagą, zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Energia1500-1800 kcal/ dobę
Białka38-63g/1000 kcal
Tłuszcze22-33g/1000 kcal,
w tym nasycone kwasy tłuszczowe<11g/1000 kcal
Węglowodany112-137g/ 1000 kcal 
w tym cukry(mono- disacharydy)< 25g/ 1000 kcal
Błonnik25-40g/1000 kcal
Sód≤ 2000 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii