Według wskazań lekarza dla dzieci od 4 roku życia dla chorych na cukrzycę i innych chorobach w/g zaleceń lekarza,np. otyłość .
Ważne w diecie są wymienniki pokarmowe :
Wymienniki węglowodanowe (WW) to porcja węglowodanów w produkcie 10g węglowodanów = 1 WW
Indeks glikemiczny (IG) to klasyfikacja produktów żywnościowych która wpływa na stężenie i czas pojawienia się wzrostu glukozy we krwi . Produkty podzielone są na : produkty o niskim IG < 55; produkty o średnim IG 55-70 i produkty o wysokim IG >70, należy stosować produkty o niskim IG co nie wpływa na duże wahania glukozy.
Dieta ogranicza spożycie tłuszczów, a bogata jest w węglowodany złożone i błonnik pokarmowy.
Należy wykluczyć potrawy smażone, pieczywa jasnego, cukier, mocno dojrzałe i mocno słodkie owoce, warzyw rozgotowanych, napoje słodzone, słodycze, ciast pieczonych z dodatkiem cukru, jasne makrony.
Zaleca się stosowanie mięs i wędlin chudych, pieczywa pełnoziarnistego – ciemnego, owoców mało dojrzałych spożywanych najlepiej do południa, warzywa w postaci surówek-sałatek (gotowanych al den te „chrupiących”), makrony-ryże pełnoziarniste(ciemne).
Podczas gotowania należy zwrócić uwagę na nierozgotowywanie produktów zbożowych i warzyw lepiej jak będą lekko twarde tzw. ugotowane al den te.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę.
Energia | Wiek dziecka | Wartości |
24-36 miesięcy | 1000 kcal | |
4-9 lat | 1400-1800 kcal | |
10-18 lat | 1800-2400kcal | |
Białka | 24-36 miesięcy | 15-20% energii |
4-9 lat | 15-20% energii | |
10-18 lat | 15-20% energii | |
Tłuszcze ogółem: | 24-36 miesięcy | 25-30% energii |
4-9 lat | 25-30% energii | |
10-18 lat | 25-30% energii | |
W tyn nasycone kw. tłuszczowe | Nie więcej niż 10% energii | |
Węglowodany ogółem: | 24-36 miesięcy | 45-60% energii |
4-9 lat | 45-60% energii | |
10-18 lat | 45-60% energii | |
W tym cukry | 24-36 miesięcy | 5-10%% energii |
4-9 lat | 5-10%% energii | |
10-18 lat | 5-10%% energii | |
Błonnik | 24-36 miesięcy | 10g/dobę |
4-9 lat | 14-16g/dobę | |
10-18 lat | 19-21g/ dobę | |
Sód | 24-36 miesięcy | 750mg/ dobę |
4-9 lat | 1000-1200 mg/ dobę | |
10-18 lat | 1300-1500 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.