Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów dla dzieci i młodzieży

26.11.2024

Według wskazań lekarza dla dzieci od 4 roku życia dla chorych na cukrzycę i innych chorobach w/g zaleceń lekarza,np. otyłość .

Ważne w diecie są wymienniki pokarmowe :

Wymienniki węglowodanowe (WW) to porcja węglowodanów w produkcie 10g węglowodanów = 1 WW

Indeks glikemiczny (IG) to klasyfikacja produktów żywnościowych która wpływa na stężenie  i czas pojawienia się wzrostu glukozy we krwi . Produkty podzielone są na : produkty o niskim IG < 55; produkty o średnim IG 55-70 i produkty o wysokim IG >70, należy stosować produkty o niskim IG co nie wpływa na duże wahania glukozy.

Dieta ogranicza spożycie tłuszczów, a bogata jest w węglowodany złożone i błonnik pokarmowy.

Należy wykluczyć potrawy smażone, pieczywa jasnego, cukier, mocno dojrzałe i mocno słodkie owoce, warzyw rozgotowanych, napoje słodzone, słodycze, ciast pieczonych z dodatkiem cukru, jasne makrony.

Zaleca się stosowanie mięs i wędlin chudych, pieczywa pełnoziarnistego – ciemnego, owoców mało dojrzałych spożywanych najlepiej do południa, warzywa w postaci surówek-sałatek (gotowanych al den te „chrupiących”), makrony-ryże pełnoziarniste(ciemne).

Podczas gotowania należy zwrócić uwagę na nierozgotowywanie produktów zbożowych i warzyw lepiej jak będą lekko twarde tzw. ugotowane al den te.

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę.

EnergiaWiek dzieckaWartości
24-36 miesięcy1000 kcal
4-9 lat1400-1800 kcal
10-18 lat1800-2400kcal
Białka24-36 miesięcy15-20% energii
4-9 lat15-20% energii
10-18 lat15-20% energii
Tłuszcze ogółem:24-36 miesięcy25-30% energii
4-9 lat25-30% energii
10-18 lat25-30% energii
W tyn nasycone kw. tłuszczowe Nie więcej niż 10% energii
Węglowodany ogółem:24-36 miesięcy45-60% energii
4-9 lat45-60% energii
10-18 lat45-60% energii
W tym cukry24-36 miesięcy5-10%% energii
4-9 lat5-10%% energii
10-18 lat5-10%% energii
Błonnik  24-36 miesięcy10g/dobę
4-9 lat14-16g/dobę
10-18 lat19-21g/ dobę
Sód  24-36 miesięcy750mg/ dobę
4-9 lat1000-1200 mg/ dobę
10-18 lat1300-1500 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii