Jest modyfikacją diet podstawowej. W oparciu o wszystkie produkty spożywcze i potrawy oraz wszelkie techniki kulinarne :
potrawy smażone, pieczone, duszone, gotowanie, surówki, sałatki, pieczywo mieszane bez ograniczeń, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia.
Dieta powinna być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce spożywane codziennie w postaci surowej jak i gotowanej. Zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego, do potraw należy dodać 2-3 razy dziennie otręby pszenne i należy pamiętać o zwiększeniu ilości płynów 2-2,5 litra wody na dobę. Korzystnie działają suszone owoce, papryka- buraki, kefiry, ukwaszone mleko, jogurty, miód.
Dobrze działa wypicie na czczo ciepłej wody przygotowanej z namoczonymi śliwkami lub siemieniem lnianym albo łyżeczka masła lub oliwy.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Stosowana w zaparciach nawykowych, nadpobudliwości jelita grubego, w zapobieganiu uchyłkowatości i nowotworom jelita grubego, otyłości, zaburzeń przemiany lipidowej i węglowodanowej.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 25-50g/1000 kcal |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 113-163g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | > 35g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.