Dieta łatwostrawna o bardzo rygorystycznym doborze produktów i potraw. Wykluczyć potrawy smażone, tłuste, warzywa wzdymające (cebula, kapusta, warzywa strączkowe) oraz produkty bogate w błonnik (razowe pieczywo, pieczywo z ziarnami), wodę i napoje gazowane, esencjonalne wywary, produkty marynowane, wędzonki, ostre przyprawy, które można zastąpić ziołami. Stosować mięsa – wędliny chude najlepiej drobiowe bez widocznego tłuszczu, warzywa jak i owoce dojrzałe gotowane bez skóry rozdrobnione, rozcieńczone wodą/ mlekiem soki, pieczywo jasne pszenne, tłuste mleko i jego przetwory (spożycie tych produktów powinno być ograniczone ze względu na podniesienie poziomu cholesterolu .
W większości potraw stosuje się gotowanie na parze lub w wodzie, można stosować duszenie bez wcześniejszego obsmażania, tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Potrawy podawane z małych ilościach częściej 5-6 posiłków o umiarkowanej temperaturze.
Dla pacjentów z chorobą : refleksową, w zaostrzeniach choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji jelita – żołądka, w przewlekłych nieżytach jelit
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 80g |
Tłuszcze | 50g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 260-275 |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | <25g |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.