Dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia według zaleceń lekarza.
Stanowi modyfikację diety łatwostrawnej z ograniczeniem potraw smażonych, tłustych, warzyw wzdymających (cebula, kapusta, warzywa strączkowe) oraz produktów bogato błonnikowych (razowe pieczywo, pieczywo z ziarnami). Stosować mięsa – wędliny chude bez widocznego tłuszczu, warzywa jak i owoce dojrzałe, pieczywo jasne ewentualnie pieczywo pszenne graham.
W większości potraw stosuje się gotowanie na parze lub w wodzie, można stosować duszenie bez wcześniejszego obsmażania i pieczenie w foli. Należy wykluczyć ostre przyprawy, które można zastąpić ziołami.
Poza zasadami obowiązującymi w diecie łatwostrawnej dodatkowo ogranicza się tłuszcze. Należy unikać tłustego mleka i jego przetworów, wędlin wieprzowych, tłustych mięs, zwykłe tłuszcze do smarowania pieczywa wybierać te z obniżoną zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Dieta dla pacjentów wymagających ochrony wątroby i trzustki poprzez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej, w chorobach: w przewlekłym zapaleniu wątroby, marskość wątroby, w przewlekłym zapaleniu trzustki, w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej , we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby, po zabiegu na jelicie cienkim i grubym.
Energia | Wiek dziecka | Wartości |
24-36 miesięcy | 1000 kcal | |
4-9 lat | 1400-1800 kcal | |
10-18 lat | 1800-2400kcal | |
Białka | 24-36 miesięcy | 10-20% energii |
4-9 lat | 10-20% energii | |
10-18 lat | 10-20% energii | |
Tłuszcze ogółem: | 24-36 miesięcy | <20% energii |
4-9 lat | <20% energii | |
10-18 lat | <20% energii | |
W tyn nasycone kw. tłuszczowe | Nie więcej niż 10% energii | |
Węglowodany ogółem: | 24-36 miesięcy | 60-70% energii |
4-9 lat | 60-70% energii | |
10-18 lat | 60-70% energii | |
W tym cukry | 24-36 miesięcy | 5-10%% energii |
4-9 lat | 5-10%% energii | |
10-18 lat | 5-10%% energii | |
Błonnik | 24-36 miesięcy | 10g/dobę |
4-9 lat | 14-16g/dobę | |
10-18 lat | 19-21g/ dobę | |
Sód | 24-36 miesięcy | 750mg/ dobę |
4-9 lat | 1000-1200 mg/ dobę | |
10-18 lat | 1300-1500 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.