Celem diety jest ograniczenie produktów przemiany białka i oszczędzanie organów odpowiedzialnych za ich przemiany i ich wydalanie (głównie wątroby i nerek).
Stosowana w ostrej i przewlekłej (niewyrównanej) niewydolności nerek, śpiączce wątrobowej.
Ustalana w/g indywidualnych wskazań lekarza.
W diecie stosuje się pieczywo niskobiałkowe, tłuszcze nie wymagają ograniczenia ( w chorobach nerek) jednak należy stosować tłuszcze roślinne i z ryb tak aby poziom cholesterolu we krwi nie wzrastał. Głównym źródłem są węglowodany z produktów zbożowych zaś przy chorobach wątroby należy zmniejszyć spożycie tłuszczu i zastąpić większą ilością węglowodanów (wtedy dieta jest wysoko węglowodanowa). Przy chorobach nerek płyny są ograniczone i ich ilość ustalane jest indywidualnie.
W diecie należy ograniczyć sól do minimum ( nie dosalać potraw), aby polepszyć smak można potrawy zakwaszać i doprawiać ziół. Powinno się wykluczyć zupy ze względu na ograniczone płyny. Warzywa i ziemniaki gotować w dużej ilości wody tak aby wypłukać potas.
Energia | 25-35kcal/ kg należnej masy ciała |
Białka | 08-1g/kg należnej masy ciała |
Tłuszcze | 27,8-38,9g/1000 kcal |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <7,8g/1000 kcal |
Węglowodany | 125-150g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 15g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.