Stosowana u pacjentów w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych na przewodzie pokarmowym, u chorych z trudnościami w gryzieniu i przełykaniu, w schorzeniach jamy ustnej i przełyku, po krwawieniach z przewodu pokarmowego.
Powinna zawierać składniki pokarmowe i odżywcze zbliżone do diety łatwostrawnej. Posiłki należy przyrządzać metodą gotowania. Zastosowanie mają zupy z dodatkiem mięsa, zagęszczane zawiesiną mąki ze śmietaną, żółtkiem, masłem ( gotową potrawę miksujemy ).
Można również miksować zupy mleczne do których dodatkiem jest masło, żółtko opcjonalnie miód naturalny. Podawać można jogurty, kefiry, napoje mleczno- owocowe, soki, pieczywo pszenne namoczone w mleku, mięsa w postaci drobno mielonej z sosami, budynie, kisiele z miksowanymi owocami. Unikać ostrych przypraw co można zastąpić ziołami.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 25-50g/1000 kcal |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 113-163g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 15g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.