Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Płynna

26.11.2024

Stosowana w chorobach jamy ustnej i przełyku.

W pierwszych dobach po zabiegach operacyjnych. Może być podawana przez stomię lub zgłębnik .

Podawana jest zwykle 1-2 dni, tak aby nie doprowadzić do niedoborów. Stosuje się wodę niegazowaną, napary ziołowe, słabe herbata, jeśli lekarz zleci można dodać odrobinę cukru lub soku owocowego.

Energia2000-2400 kcal/ dobę
Białka25-50g/1000 kcal
Tłuszcze22-33g/1000 kcal,
w tym nasycone kwasy tłuszczowe<11g/1000 kcal
Węglowodany113-163g/ 1000 kcal 
w tym cukry(mono- disacharydy)< 25g/ 1000 kcal
Błonnik15g/1000 kcal
Sód≤ 2000 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii