Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Podstawowa

26.11.2024

Dla pacjentów nie wymagających specjalnych zaleceń.

W oparciu o wszystkie produkty spożywcze i potrawy oraz wszelkie techniki kulinarne :

potrawy smażone, pieczone, duszone, gotowanie, surówki, sałatki, pieczywo mieszane bez ograniczeń,  zgodne z zasadami prawidłowego żywienia. 

Dieta powinna być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce spożywane codziennie w postaci surowej jak i gotowanej.

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.

Energia2000-2400 kcal/ dobę
Białka75-80g
Tłuszcze65-75g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe<11g/1000 kcal
Węglowodany275g
w tym cukry< 25g/ 1000 kcal
Błonnik30-40g
Sód≤ 2000 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii