Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Podstawowa dla dzieci i młodzieży

26.11.2024

Dla pacjentów powyżej 24 miesiąca życia nie wymagających specjalnych zaleceń.

W oparciu o wszystkie produkty spożywcze i potrawy oraz wszelkie techniki kulinarne :

potrawy smażone, pieczone, duszone, gotowanie, surówki, sałatki, pieczywo mieszane bez ograniczeń,  zgodne z zasadami prawidłowego żywienia. 

Dieta powinna być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce spożywane codziennie w postaci surowej jak i gotowanej.

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.

EnergiaWiek dzieckaWartości
24-36 miesięcy1000 kcal
4-9 lat1400-1800 kcal
10-18 lat1800-2400kcal
Białka24-36 miesięcy10-20% energii
4-9 lat10-20% energii
10-18 lat10-20% energii
Tłuszcze ogółem:24-36 miesięcy35-40% energii
4-9 lat20-35% energii
10-18 lat20-35% energii
W tyn nasycone kw. tłuszczowe Nie więcej niż 10% energii
Węglowodany ogółem:24-36 miesięcy45-65% energii
4-9 lat45-65% energii
10-18 lat45-65% energii
W tym cukry24-36 miesięcy5-10%% energii
4-9 lat5-10%% energii
10-18 lat5-10%% energii
Błonnik  24-36 miesięcy10g/dobę
4-9 lat14-16g/dobę
10-18 lat19-21g/ dobę
Sód  24-36 miesięcy750mg/ dobę
4-9 lat1000-1200 mg/ dobę
10-18 lat1300-1500 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii