Odmiana diety bogatoresztkowej, o deficytowej wartości kalorycznej tak, by ujemny bilans energetyczny uruchamiał rezerwy tłuszczowe organizmu.
W diecie należy unikać ciężkostrawnych potraw , tłustych dań, produktów z widocznym tłuszczem. Do posiłków spożywać warzywa najlepiej w postaci surówek i porcji warzyw jako dodatek, owoce dojrzałe gatunki mniej słodkie. Wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszcz, unikać tłuszczy zwierzęcych. Pieczywo mieszane najlepiej pełnoziarniste – graham.
Unikać smażenia, duszenia w tradycyjny sposób, wybierać gotowanie i duszenie bez wcześniejszego obsmażania
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Dla chorych z otyłością lub nadwagą, zaburzeniami gospodarki lipidowej.
Energia | 1500-1800 kcal/ dobę |
Białka | 38-63g/1000 kcal |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 112-137g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 25-40g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.