Stosuje się u dzieci powyżej 10 roku życia lub według wskazań lekarza.
Odmiana diety bogatoresztkowej, o deficytowej wartości kalorycznej tak, by ujemny bilans energetyczny uruchamiał rezerwy tłuszczowe organizmu.
W diecie należy unikać ciężkostrawnych potraw , tłustych dań, produktów z widocznym tłuszczem. Do posiłków spożywać warzywa najlepiej w postaci surówek i porcji warzyw jako dodatek, owoce dojrzałe gatunki mniej słodkie. Wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszcz, unikać tłuszczy zwierzęcych. Pieczywo mieszane najlepiej pełnoziarniste – graham.
Unikać smażenia, duszenia w tradycyjny sposób, wybierać gotowanie i duszenie bez wcześniejszego obsmażania
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.
Dla chorych z otyłością lub nadwagą, zaburzeniami gospodarki lipidowej.
Energia | Wiek dziecka | Wartości |
10-18 lat | 1800 kcal | |
Białko | 10-18 lat | 15-20% energii |
Tłuszcze ogółem: | 10-18 lat | 25-35% energii |
W tyn nasycone kw. tłuszczowe | Nie więcej niż 10% energii | |
Węglowodany ogółem: | 10-18 lat | 50-60% energii |
W tym cukry | 10-18 lat | 5-10%% energii |
Błonnik | 10-18 lat | 19-21g/ dobę |
Sód | 10-18 lat | 1300-1500 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.