Szpital Międzyrzecki im. Pięciu Św. Braci Międzyrzeckich

Dieta Ubogoenergetyczna dla dzieci i młodzieży

26.11.2024

Stosuje się u dzieci powyżej 10 roku życia lub według wskazań lekarza.

Odmiana diety bogatoresztkowej, o deficytowej wartości kalorycznej tak, by ujemny bilans energetyczny uruchamiał rezerwy tłuszczowe organizmu.

W diecie należy unikać ciężkostrawnych potraw , tłustych dań, produktów z widocznym tłuszczem. Do posiłków spożywać warzywa najlepiej w postaci surówek i porcji warzyw jako dodatek, owoce dojrzałe gatunki mniej słodkie. Wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszcz, unikać tłuszczy zwierzęcych. Pieczywo mieszane najlepiej pełnoziarniste – graham.

Unikać smażenia, duszenia w tradycyjny sposób, wybierać gotowanie i duszenie bez wcześniejszego obsmażania

Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę, cukru i słodyczy.

Dla chorych z otyłością lub nadwagą, zaburzeniami gospodarki lipidowej.

EnergiaWiek dzieckaWartości
10-18 lat1800 kcal
Białko10-18 lat15-20% energii
Tłuszcze ogółem:10-18 lat25-35% energii
W tyn nasycone kw. tłuszczowe Nie więcej niż 10% energii
Węglowodany ogółem:10-18 lat50-60% energii
W tym cukry10-18 lat5-10%% energii
Błonnik10-18 lat19-21g/ dobę
Sód10-18 lat1300-1500 mg/ dobę

Opracował Dietetyk  Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka”  – Żywienie  Zdrowego  i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.

Blok operacyjny
Oddział ortopedii i traumatologii narządu ruchu
Szpitalny oddział ratunkowy
Oddział rehabilitacji
Oddział chirurgii ogólnej i urologii
Oddział internistyczno-kardiologiczny
Oddział dziecięcy
Oddział anestezjologii i intensywnej terapii