Dieta polegająca na ograniczeniu a nawet czasami na całkowitym wykluczeniu węglowodanów łatwo przyswajalnych. Układana indywidualnie.
Ważne w diecie są wymienniki pokarmowe :
Wymienniki węglowodanowe (WW) to porcja węglowodanów w produkcie 10g węglowodanów = 1 WW
Indeks glikemiczny (IG) to klasyfikacja produktów żywnościowych która wpływa na stężenie i czas pojawienia się wzrostu glukozy we krwi . Produkty podzielone są na : produkty o niskim IG < 55; produkty o średnim IG 55-70 i produkty o wysokim IG >70, należy stosować produkty o niskim IG co nie wpływa na duże wahania glukozy.
Dieta ogranicza spożycie tłuszczów, a bogata jest w węglowodany złożone i błonnik pokarmowy.
Należy wykluczyć potrawy smażone, pieczywa jasnego, cukier, mocno dojrzałe i mocno słodkie owoce, warzyw rozgotowanych, napoje słodzone, słodycze, ciast pieczonych z dodatkiem cukru, jasne makrony.
Zaleca się stosowanie mięs i wędlin chudych, pieczywa pełnoziarnistego – ciemnego, owoców mało dojrzałych spożywanych najlepiej do południa, warzywa w postaci surówek-sałatek (gotowanych al den te „chrupiących”), makrony-ryże pełnoziarniste(ciemne).
Podczas gotowania należy zwrócić uwagę na nierozgotowywanie produktów zbożowych i warzyw lepiej jak będą lekko twarde tzw. ugotowane al den te.
Wskazaniem było by zmniejszenie spożycia soli kuchennej do 5g (1 mała łyżeczka ) na dobę.
Zaleca się przede wszystkim dla chorych na cukrzycę i innych chorobach w/g zaleceń lekarza,np. miażdżyca i otyłość, przy upośledzonej tolerancji na glukozę.
Energia | 2000-2400 kcal/ dobę |
Białka | 25-50g/1000 kcal |
Tłuszcze | 22-33g/1000 kcal, |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <11g/1000 kcal |
Węglowodany | 113-163g/ 1000 kcal |
w tym cukry(mono- disacharydy) | < 25g/ 1000 kcal |
Błonnik | 15g/1000 kcal |
Sód | ≤ 2000 mg/ dobę |
Opracował Dietetyk Szpitala Międzyrzeckiego w 2024r. na podstawie ”Dietetyka” – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Helena Ciborowska i Anna Rudnicka, wydanie IV rozszerzony i uaktualniony-3 dodruk, Warszawa 2016r. i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.